Maximale asdruk verkeer0000.0011

 

 Literatuur

 

 1992

- "Raad: geen vrachtverkeer op gracht". In: Utrechts Nieuwsblad, 08-12-1992, blz. 13 (Een meerderheid van de raadscommissie voor Economische Zaken wil de gevraagde bijna vijf miljoen voor de restauratie van ruim 200 werfkelders op de Oudegracht niet beschikbaar stellen, wanneer het college het zware vrachtverkeer niet tegen weet te gaan. Anders zijn door het vrachtverkeer en het parkeren over 5 jaar de kelders weer aan het scheuren. Het college zegt dat er geen gemakkelijke oplossing is: door het handhaven van de wieldrukbeperking en de laad- en lostijden zou het aantal ontheffingsaanvragen toenemen. Permanente wegapparatuur is duur en vandalisme-gevoelig. De Raad is niet onder de indruk van het betoog van B&W.
Het totale werfkelderplan, waarbij vrijwel alle 725 kelders moeten worden aangepakt, gaat bijna 27 miljoen kosten. Vooral scheuren worden aangepakt, gecombineerd met vochtwerende maatregelen. "Bijna 16 miljoen komt voor rekening van de gemeente en de resterende 11 miljoen voor die van keldereigenaren." Wethouder van Willigenburg gaf toe dat het overleg hierover problemen geeft. Dat heeft te meken met de eigendomsverhouding tussen weg en kelder. Hij ziet de werven als een toeristische trekpleister.)

- "Raad Utrecht: geen parkeren boven werfkelder". In: Utrechts Nieuwsblad, 10-12-1992, blz. 13 (De Verkeerscommissie van de gemeenteraad heeft wethouder Schouten gevraagd om na de restauratie van de werfkelders de grachten parkeervrij te maken, maar de wethouder deed geen harde toezegging. Het parkeervrij maken van Neude en Janskerkhof heeft voor hem prioriteit. De maximale wieldruk is één ton. Op hardere maatregelen om te zwaar verkeer van de grachten te weren, drong deze commissie niet aan.)

 1993

- "Weegmatten tegen zwaar vrachtverkeer aan Oudegracht". In: Utrechts Nieuwsblad, 28-08-1993, blz. 1 ("De gemeente Utrecht gaat zeven weegmatten aanbrangen in de aanrijroutes van de Oudegracht. De matten registreren vrachtauto's met een wieldruk hogen dan éé ton en het tijdstip waarop ze passeren.")

- "'Weegmat logische stap bij vescherming van werfkelders". In: Utrechts Nieuwsblad, 28-08-1993, blz. 15 (De gemeente wil geen camera's voor de registratie: die zijn vandalismegevoelig)

 1994

- "Drie te zware auto's over Oudegracht. Nu nog waarschuwing, straks hoge boete". In: Utrechts Nieuwsblad, 09-06-1994, blz. 15

 1995

- Sluis, Ed, "Controle op gewicht trucks schiet te kort.Te zware auto's passeren weegmatten bij grachten". In: Utrechts Nieuwsblad, 06-05-1995, blz. 19

 2011

- Heus, Wouter de, "Gracht zwaar overbelast. Veel te zwaar materieel ingezet bij herstel Utrechts erfgoed". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 07-03-2011, bijlage 'Utrecht', blz. 1 ("Bij het herstel van de eeuwenoude kluismuren aan de Oudegracht in Utrecht heeft een aannemer van de gemeente vrachtwagens ingezet die negen keer zwaarder waren dan toegestaan". Is gebeurd bij het inrichten van de werkplek voor het stadhuis)

- "Maximum asdruk? Niks mee te maken". In: Binnenstadskrant (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 16, nr 5] winter 2011/2012, blz. 15 (Maximale asdruk Achter Sint Pieter is 2 ton, staat duidelijk op de verkeersborden. Er komt veel verkeer dat te zwaar is, vooral voor laden en lossen via poortje in Achter Sint Pieter 9, achteruitgang van onder meer een hotel. Reactie van de gemeente op klacht: "Misschien berust die asdruk van twee ton wel op een misverstand, en moet het acht ton zijn"
- Opmerking: onder Achter Sint Pieters loopt een overwelfde middeleeuwse waterloop - jp0916)

 2014

- Smit, Hillie, "Verdwaald op de gracht". In: Binnenstadskrant (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 19, nr 3] zomer-2014, blz. 3 ("Op de Oudegracht, evenzijde, lage nummers heeft een merkwaardige gebeurtenis plaats. Twee enorme betonwagens rijden de gracht op, tot verbijstering van de bewoners, die vrezen voor hun werfkelders. De voorste stopt, en dus moet de achterste dat ook doen. De chauffeurs overleggen: zitten we wel goed hier? Nee dus, ze zijn totaal verkeerd gereden. Maar wat erger is, ze hebben zich niks aangetrokken van het verkeersbord. Maximale asdruk twee ton staat daarop." Handhavers verbieden hen door te rijden, ze zouden bij de Lange Viestraat vastlopen. Ze moeten meter voor meter achteruit en krijgen een bon van €1000,- omdat ze 4 keer te zwaar zijn.)